Osmanlı dönemi okuma yazma oranı

Okur yazar sayısının artması dil devriminin bir sonucu mudur?

Zafer Toprak, Cumhuriyet'in başlangıcında, uzun süren savaşlar sonucu okuryazar genç neslin yitirildiğini, bu nedenle okuryazar oranının yüzde 5-6'ya kadar düştüğünü, ancak dil devrimiyle ve Millet Mektepleri'nin açılmasıyla bu oranın yükseldiğini belirtiyor.

1928 yılı itibariyle Türkiye Cumhuriyetinde okur yazar oranı nedir?

1 Kasım 1928'de harf devrimi kabul edildi. Bundan önce yapılan nüfuz sayımında ise (28 Ekim 1927) Ülkede okuma yazma oranı saptanmıştı: Yüzde 8.61. Kadınlarda yüzde 3.67; erkeklerde ise yüzde 12.99. Bu veriler TÜİK tarafından da kullanılıyor.

Okur yazar oranı ne demek?

1 Kasım 1928 tarihinde gerçekleştirilen Harf Devrimi ile Türkiye'de okuryazarlık için Latin kökenli Yeni Türk Alfabesi alfabesi kabul edilmiştir. Türkiye'de 2013 yılı itibarı ile okuryazarlık oranı •.78'dir.

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’de okuma yazma bilenlerin oranı hangi yüzdelik dilimler aralığındadır?

Çabalar sonunda 1927'de yüzde 11 olan okur yazarlık oranı 1935'de yüzde 20,4'e, 1950'de yüzde 33,6'ya, 1960'ta ise yüzde 39.5'e,2008 yılında ise yüzde 85,71'e ulaştı. Herkesin okur yazar olması amacıyla başlatılan mücadeleye Türk Silahlı Kuvvetleri de önemli katkıda bulundu.

Ülkede okuma yazma oranının artması hangi inkılabın sonucudur?

Harf inkılâbının gerçekleştirilmesi okur-yazar oranının artması, basın yayın hayatının canlanması, toplumun çağdaşlaşması, kültürel değişimin hızlanması ve millet bilincinin yerleşmesinde de etkili olmuştur.

Yeni Türk alfabesinin kabul edilmesinden sonra okur yazar oranı artırmak için ne yapılmıştır?

1928'de, “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile başlayan “Harf Devrimi”, hemen ardından uygulama alanına sokulan Millet Mektepleri ile yurtta okuma-yazma seferberliği başlatılmıştır. Atatürk, Millet Mekteplerinin Başöğretmenliğini de üstlenerek konuya verdiği önemi göstermiştir.

Türkiye’de okuma yazma oranı yüzde kaç?

Türkiye Okur Yazarlık Oranı % 97,4.