Idare mahkemesi istinaf dilekçesi

İdare mahkemesi istinaf dilekçesi nereye verilir?

İdari yargıda istinaf yoluna idare mahkemesi istinaf dilekçesi ile başvurulabilir. 2577 sayılı İdari Yargılama Kanunu'na göre; idare mahkemelerinin kararlarına karşı bölge idare mahkemesine istinaf yoluna başvurulabilir. İdare mahkemesi istinaf başvurusu kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde yapılmalıdır.

Istinafa dilekçe nasıl yazılır?

İstinaf dilekçesinde;

  1. Yerel mahkemenin karar tarihi, esas no ve dosya no'su,
  2. Davalı ve davacı bilgileri varsa avukata ait bilgiler,
  3. İstinaf başvurusunda bulunan taraf,
  4. Dava talebinin konusu,
  5. Kararın özeti,
  6. Karara karşı verilen hukuki dayanak ve cevaplar,
  7. Talep ve istem.

Istinaf dilekçesi ücreti ne kadar?

Bu karara karşı istinaf yoluna başvurulması hâlinde, 346 ncı maddenin ikinci fıkrası hükmü kıyas yoluyla uygulanır.” Düzenlemesi yer almaktadır. 2020 yılı itibariyle Bölge Adliye Mahkemelerinin Hukuk Dairelerine yapılacak istinaf başvuruları için 148,60 TL harç bedeli ödenmesi öngörülmüştür.

Istinaf dilekçesini kim yazar?

İstinaf dilekçe örneği, istinaf dilekçesi kararı veren davacı tarafından oluşturulur. Burada Bölge İdare Mahkemesi ilgili dilekçenin muhatabı olabilir. Yine Bölge Adliye de istinaf dilekçesinin muhatabı olarak görülür.

Istinaf dilekçesi adliyede nereye verilir?

İstinaf dilekçesi kararı veren ilk derece mahkemesine veya ön büroların bulunduğu adliyelerde ön bürolara verilir. İstinafa başvuran taraf başka bir mahkeme aracılığıyla da başvuruda bulunabilir. Bu durumda dilekçe kaydedilip kararı veren mahkemeye gönderilir.

Bölge idare mahkemesinden sonra nereye başvurulur?

Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde Danıştay'a temyiz başvurusu yapılabilir (İYUK m.46):

Istinaf mahkemesine itiraz nasıl yapılır?

İstinaf Ceza Dairesinin İtiraz Başvurusunu İncelemesi Hukuka aykırı kesinleşmiş mahkeme kararına karşı itiraz yetkisini kullanması için İstinaf Mahkemesi Başsavcılığı'na hukuki gerekçeleri açıklayan bir dilekçeyle başvurulması gerekir.